Peter Bot
Peter Bot Back-End Developer
Bericht delen:
Linkedin
  Alle berichten     Blogberichten laten schrijven?
12 mei 2021 11:20

Jouw webshop klaar voor de nieuwe btw-regels vanaf 1 juli 2021?

Belangrijke wijziging voor Nederlandse webshops die leveren aan particuliere klanten binnen heel Europa.

Heb je een Nederlandse webshop en lever je aan particuliere klanten binnen heel Europa? Lees dan nu snel verder. Per 1 juli 2021 krijg je namelijk te maken met een nieuwe btw-regelgeving. Veel webshop ondernemers zijn echter nog niet op de hoogte van deze nieuwe EU-regels, terwijl deze grote gevolgen kunnen hebben voor je administratie. In dit blog informeren we je over de belangrijkste 3 punten, zodat jij je kunt voorbereiden op de komende veranderingen en wat dit allemaal betekent voor jouw webshop.

Vrouw nadenken aan tafel

De 3 belangrijke punten

 1. Verschillende drempelbedragen verdwijnen

  Per 1 juli verdwijnen de verschillende drempelbedragen per EU-land. Er komt 1 gezamenlijk lager drempelbedrag van 10.000 euro. Hierdoor moeten meer webshops btw gaan afdragen en btw-aangifte doen.

  Kom je met je verkopen binnen de EU boven deze drempel? Dan krijg je te maken met het btw-tarief dat geldt in het land waar de klant woont. Je kunt je btw-aangifte dan lokaal doen of via het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst waarbij je met één melding btw-aangifte en -afdracht regelt voor alle EU-landen.

 2. Btw-vrijstelling import tot 22 euro vervalt

  Per 1 juli is bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd, ongeacht de waarde van het pakket. De btw-vrijstelling van 22 euro vervalt dus. Over pakketten met een waarde tot en met 150 euro hoeven echter geen invoerrechten betaald te worden.

  Wanneer je producten van buiten de EU aan klanten levert, bijvoorbeeld vanuit China rechtstreeks aan klanten in België, dan moet je Belgische btw afdragen. Dit doe je eenvoudig via de ‘Invoerregeling’ binnen het éénloketsysteem.

 3. Platformen dragen btw af wanneer zij een actieve rol spelen

  Wanneer jouw dropshipping-webshop gezien wordt als een platform met een actieve rol, ben je als ondernemer mogelijk btw-plichtig. Met ‘actieve’ rol wordt bedoeld dat je als platform niet alleen vraag en aanbod bij elkaar brengt, maar ook bestellingen en betalingen mogelijk maakt. Je draagt dan btw af in het land van de klant.

Je webshop of platform voorbereiden

De nieuwe regeling kan een behoorlijke impact hebben op je administratie. Wij raden je dan ook aan om jezelf te informeren, waar nodig een adviseur in te schakelen, zodat je 100% bent voorbereid op de nieuwe btw-regeling Afstandsverkopen per 1 juli 2021.

Webinar Belastingdienst

Webshop ondernemers die meer willen weten over de nieuwe btw-regels, kunnen ook het gratis webinar van de Belastingdienst terugkijken, waarbij o.a. de volgende onderwerpen worden besproken:

 • De nieuwe EU-btw-richtlijn en wat dit betekent voor jouw onderneming
 • De nieuwe regelingen: de Unieregeling en de Invoerregeling
 • Wat de Belastingdienst voor je doet, en waar je informatie en ondersteuning kunt vinden

Meer informatie

Website Belastingdienst
E-commerce en diensten: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers

Rijksoverheid
Wetsvoorstel implementatie richtlijnen elektronische handel

Kamer van Koophandel
Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU