9 januari 2020

Nieuwe webservers

Ruim 2x zo snel en over naar Nginx

Misschien heb je het gemerkt, maar in de afgelopen 2 maanden hebben onze websites een flinke snelheidsboost gekregen. We hebben namelijk alle websites gemigreerd naar onze nieuwe hardware. Hieronder hebben we de grootste veranderingen beschreven.

Van HDD naar SSD

Voor de opslag van gegevens zijn we van HDD (Hard Disk Drive, beter bekend als harde schrijf) overgegaan naar SSD (Solid State betekent dat er geen ronddraaiende schijven meer zijn maar dat alle data in geheugenchips zijn opgeslagen). Een SSD is gemiddeld genomen wel 10 keer sneller in het lezen en schrijven van data.

Van Apache naar NGINX

Tot voorkort gebruikte we altijd Apache als webserver. Nu we over gingen naar nieuwe hardware leek het ons goed om ook de software eens onder de loep te nemen. De twee grootste zijn daarin zijn Apache (gestart in 1995) en NGINX (sinds 2005).

Proef op de som

Op het internet zijn er hele uitgebreide rapporten over geschreven, maar dat is allemaal gebaseerd op code of systemen die niet van ons zijn. Daar hadden we dus niet zoveel aan. Daarom hebben we zelf de proef op de som genomen en 6 verschillende installaties getest. Bij ons kwam NGINX in combinatie met PHP-FPM het beste uit de test. Op dezelfde hardware bleken normale pagina's tot 2 keer zo snel te worden. Complexe pagina's werden tot wel 4x sneller opgebouwd. Binnen ons eigen systeem, verschilt dus ook enorm per type pagina.

Van HTTP/1.1 naar HTTP/2

HTTP is de manier van communiceren tussen je webbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome) en de webserver. De overgang van 1.1 naar 2 zorgde ook voor een flinke versnelling van de websites, maar dat is meer aan de kant van de gebruikers. In deze video wordt het kort uitgelegd.

Onze conclusie

In het kort een samenvatting van onze tests en bevindingen nadat we daadwerkelijk over zijn gegaan.

  • Het berekenen van de pagina is ruim 2 keer zo snel geworden
  • Een gecachede pagina (als een pagina al een keer bekeken was) is het ongeveer 1,5 keer zo snel
  • Webshops met filters zijn ongeveer 4 keer zo snel geworden
  • Het ophalen van een webpagina met een trage verbinding is ongeveer 2x zo snel geworden.

En als je denkt, ik zie veel getallen, maar wat betekent het nou eigenlijk voor mijn website?
Je website is 2 keer zo snel geworden.