201. Nieuwsberichten en widget

Nieuwsberichten zijn te beheren onder Modules > Nieuws. Daar vindt je de berichten zelf, de categorieën en de instellingen ervan. Om de nieuwsberichten te tonen moet deze als eerst op een pagina aan een blok midden gekoppeld zijn. Ga daarvoor naar Algemeen > Navigatie > Hoofdmenu, kies een pagina, klik op Midden, en kies daar uit de dropdown box de module Nieuws en kies Opslaan. Op de voorkant van de website wordt nu op die pagina de nieuwsberichten getoond.

Nieuwsbericht aanmaken

Om een nieuw bericht aan te maken ga je naar Modules > Nieuws > Berichten. Daar klik je rechtsboven op nieuw bericht. Kies de categorie, startdatum (wanneer deze online moet komen) en einddatum (wanneer deze weer offline moet gaan). Daarna kan er een afbeelding, titel, aankeiler* en inhoud opgegeven worden. De inhoud kan tekst, beeld en ook video's bevatten.

* Een aankeiler tekst is een korte tekst over een nieuwsbericht. Deze is vaak iets uitgebreider als een titel en vooral prikkelend om het nieuwsbericht te openen.

Categoriseren van nieuwsberichten

Nieuwsberichten kunnen aan een categorie worden gekoppeld. Onder Modules > Nieuws > Categorieen, kunnen categorieën aangemaakt worden. Als een bericht in een categorie wilt plaatsen kan dat onder berichten > Open een bericht > Kies daar uit de dropdownbox een categorie.

Nieuwsbericht widget (headlines)

Indien je op bijvoorbeeld de homepage alleen de titel, datum, aankeiler of aankeiler afbeelding wilt tonen en als deze aan wordt geklikt, het hele bericht wordt weergegeven kan je gebruik maken van de nieuwswidget. De nieuwswidget kan als blok links, of blok rechts getoond worden, maar kan ook als met behulp van de placeholder in een tekstblok worden ingevoegd. Klik daarvoor in een tekstblok op het [P] icoontje, en kies vervolgens de nieuwswidget.

Instellingen van nieuwsberichten

Binnen de instellingen zijn een aantal opties te defineren, veelal staan deze standaard bij de oplevering goed, maar het is mogelijk om deze aan te passen.

Redactieleden berichten laten schrijven

Om andere personen nieuwsberichten toe te laten voegen aan bepaalde categorieën kan er gebruik worden gemaakt van redactieleden. Een redactielid kan meerdere tekstblokken en één of meerdere nieuwscategorieën beheren. Onder Algemeen > Autorisatie > Redactieleden kunnen de leden beheerd worden en de rechten worden ingesteld.

Het is mogelijk om zelf nieuwsberichten bij te houden en deze te archiveren. Verder zit dit stukje techniek boordevol met gemakkelijke functies, zoals berichten plaatsen en laten verwijderen op een bepaalde datum. Zo kun je in januari een bericht maken, wat in februari getoond wordt en in maart automatisch weer verwijderd wordt.