https://www.cmspecialist.nl/ondersteuning/overig/clean-url/_329____NL

Clean URL (schone url)

Om goed gevonden te worden bij de bekende zoekmachine's is het belangrijk om schone url's te gebruiken in de website. Over wat nu een schone url is blijkt nogal eens verwarring te zijn. Hieronder staat een voorbeeld van niet schone en schone url's. Waar het op neer komt is dat er in de url geen query string gebruikt mag worden. Dit is een vraagteken met een parameter en een waarde erachter.

Unclean URL Clean URL
https://example.com/index.php?page=foo https://example.com/foo
https://example.com/index.php?page=consulting/marketing https://example.com/consulting/marketing
https://example.com/products?category=2&pid=25 https://example.com/products/2/25
https://example.com/cgi-bin/feed.cgi?feed=news&frm=rss https://example.com/news.rss
https://example.com/services/index.jsp?category=legal&id=patents https://example.com/services/legal/patents
https://example.com/kb/index.php?cat=8&id=41 https://example.com/kb/8/41
https://example.com/index.php?mod=profiles&id=193 https://example.com/profiles/193

Querystring

De grotere websites (vooral winkels) gebruiken bijna allemaal variabelen in de url om snel en adequaat gegevens uit een database op te kunnen halen. Een url als bijvoorbeeld http://example.com/uitleg/188 is dus een prima url. Google kijkt naar het leesbare gedeelte van links naar rechts. Aan het getal 193 wordt geen waarde gekoppeld voor de ranking. Aan de domeinnaam en het woord uitleg wel. Vervolgens is de inhoud en de opmaak van de pagina zeer belangrijk.

Indien je zoekt op schone url bij Google dan kom je veel artikelen tegen met als uitleg dat er geen getallen (database id's) gebruikt mogen worden in de url. Dit is dus absoluut niet waar. Querystring worden afgeraden, dit is de reden dat er url's worden gebruikt met een id achter een slashteken (/) om alsnog snel door een database heen te kunnen zoeken. Het gaat uiteindelijk om de feiten!

Relevante informatie over schone url's is terug te vinden op:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clean_URL