Khasem Abdulrazak

Functie: Front-end Developer

Khasem is onze talentvolle Front-end Developer. 25 jaar, geboren in Bagdad (Irak), maar getogen in Nederland. Hij kwam hier toen hij 1 jaar was, samen met zijn familie.

Inmiddels is hij al een keer terug geweest naar Irak, de tweede keer zal dit jaar (2021) in september zijn. Als alles goed gaat tenminste.

Khasem Abdulrazak

Dubai

Zoals je in ons blog kunt lezen op onze website heeft Khasem 6 maanden in Dubai gewoond. Vanwege zijn achtergrond is hij geïnteresseerd in de Arabische cultuur, iets wat niet direct iedereen die uit Irak komt, overigens deelt. Toen hij de kans kreeg om in Dubai te wonen en ook daar een kantoor van CM Specialist op te zetten, liet hij zich dat geen twee keer zeggen.

Dubai leek een stabiele stad met een cultuur die hetzelfde leek te zijn als de Arabisch cultuur die hij kende. Maar de realiteit was toch anders. Zo was het bijvoorbeeld moeilijk om afspraken te maken met klanten en moest je behoorlijk achter je geld aan. Na 6 maanden besloot Khasem zijn avontuur te beëindigen en terug te keren naar Nederland. Een hele ervaring rijker.

Hoe ben je het vak ingerold?

Ik maakte op mijn 13e, 14e jaar al websites, wat ik erg leuk vond. Mijn plan was om na de middelbare school dan ook een ICT-opleiding te gaan doen. Dat werd ICT Campus in Hilversum. Het voordeel was dat ik daar 2 diploma’s kon krijgen: een Nederlands en een Engels diploma. Waardoor ik op werkgebied ook internationaal voorbereid zou zijn.

Het zweet stond op mijn voorhoofd maar ik kan nu wel zeggen dat ik het aardig in mijn vingers heb.

Op ICT Campus volgde ik de opleiding applicatiebeheer 4 met vakken als PHP, HTML, CSS, en C# (C Sharp). Ik heb stage gelopen bij De Haan waar ik software heb geschreven voor een kassasysteem (draait nog steeds) en bij Alfen voor een laadpaal systeem. Mooie projecten maar geen webgebaseerde applicaties. Ik heb uiteindelijk toch voor front-end gekozen, dat vind ik het leukst. Vooral omdat je echt kunt zien wat je doet.

Ik was opgeleid om alleen websites uit te werken. Ik weet nog dat ik de eerste week bij CM Specialist Photoshop onder mijn neus gedrukt kreeg, of ik me daar in wilde verdiepen. Het zweet stond op mijn voorhoofd maar ik kan nu wel zeggen dat ik het aardig in mijn vingers heb. Bij CM Specialist heb ik ontwerpen en zelfs tekenen geleerd. Design en front-end hebben veel met elkaar te maken. Het zijn soms aparte disciplines of specialisaties, maar bij CM valt dat vaak samen en is het één vak.

Een gezellige sfeer is belangrijk, maar natuurlijk ook elkaar helpen en van elkaar leren.

Na alle bijbaantjes die ik naast mijn studie heb gedaan is CM Specialist mijn eerste echte fulltime baan. Een vriend van me wees me er toen op dat er een vacature op de website van CM stond. Ik heb toen een mail gestuurd. Er kwam vrij snel een gesprek met Jeroen en Peter. Ik kon letterlijk na mijn laatste stagedag aan de slag.

Waar ben je trots op?

Een vrij recent project, namelijk Excellent Jewelry. Niet alleen omdat de webshop mooi is geworden, maar ook omdat het proces met onze klant Marije goed en lekker verliep. In eerste instantie zouden er alleen maar wat aanpassingen gedaan worden, maar ik zag al snel dat de shop wel een nieuwe look kon gebruiken. Dus stelde ik voor om een ontwerp te maken. Ik mocht het meteen uitwerken van de klant. Eerst voor een nieuwe homepage, die vrij snel werd goedgekeurd. Toen volgden de categoriepagina en de detailpagina. Het is echt een mooie site geworden.

Wat vind jij kenmerkend voor een goede sfeer in het team?

En hoe belangrijk is dat voor jou?

Ik stress niet, ik maak graag grapjes. Niet moeilijk doen. Sociaal zijn, vind ik belangrijk. Dat je niet alleen maar met je koptelefoon op zit te werken. Ik roep dan ook wel eens “Jullie zijn echt saai”. Ik kan werken en praten tegelijk. Een gezellige sfeer is belangrijk, maar natuurlijk ook elkaar helpen en van elkaar leren. Ik vind ook, als er geen gezelligheid is, is er ook geen goede communicatie.

Heb je wel eens een tegenslag gehad?

Of is er iets niet goed gegaan en hoe ging je daarmee om?

Ik vind het lastig als ik iets niet heb afgemaakt op een dag wat wel af had gekund. Dan ben ik bijvoorbeeld even vastgelopen. Maar dan ga ik er thuis toch teveel over na zitten denken. Dus ik probeer zoveel mogelijk af te maken.