Google Analytics 4

Toevoegen aan het dashboard in CMS Beheer 2

Stap 1:
Inloggen bij de beheermodule van de website: www.domeinnaam.nl/cms_beheer2.

Stap 2:
In het linkermenu klik je op "Beheer", vervolgens op "Systeem instellingen" en "Dashboard instellingen".

Bij het onderdeel "Google Analytics gegevens" moeten we enkele onderdelen invullen.
Het Google Analytics Property ID en de configuratie JSON-code.
Stap 2: Google Analytics gegevens

Stap 3:
Inloggen bij: analytics.google.com, zorg ervoor dat je werkt met Google Analytics 4.

Stap 5:
Kies voor het juiste account en klik links onderin op de tandwiel-icoon (beheer).
Stap 5: Google Analytics account

Stap 6:
Ga in Google Analytics 4 naar "Property-instellingen" en kopieer het ID rechtsboven (alleen de cijfers).
Plak deze vervolgens in het veld in de beheermodule waar staat: "Google Analytics property ID".
Stap 6: Google Analytics property
Stap 6: Google Analytics property ID

Stap 7:
Ga naar: https://developers.google.com/analytics/devguides/reporting/data/v1/quickstart-client-libraries. Klik op "Enable the Google Analytics Data API v1". Bij "Enter new project name" vul je de bedrijfsnaam in bijvoorbeeld "CM Specialist" en klik "Next".
Stap 7: Google Analytics developers API

Klik op "Download private key as JSON". Open dit bestand in een editor, kopieer en plak deze in het veld in de beheermodule waar staat: "Google Analytics configuratie JSON". Je kunt dit scherm nu afsluiten, dit hebben we nu niet meer nodig.
Stap 7: Google Analytics developers API JSON

In de beheermodule ziet het er nu zo uit:
Stap 7: Google Analytics beheermodule CMS

Stap 8:
Het laatste wat we moeten doen is een gebruiker toegang geven tot het Google Analytics property.
In de JSON-code staat een stukje code dat er ongeveer zo uit ziet: "client_email": "starting-account-itcl85gu2spu@cm-specialist-1686579858699.iam.gserviceaccount.com". Kopieer het e-mailadres, in dit geval is dat: starting-account-itcl85gu2spu@cm-specialist-1686579858699.iam.gserviceaccount.com.

In Google Analytics 4 kies je wederom voor het tandwiel-icoon (beheer) en voor "Toegangsbeheer voor property".
Stap 8: Google Analytics toegang

Klik op de '+ knop' rechts bovenin en kies voor "Gebruikers toevoegen".
Stap 8: Google Analytics gebruiker

Voer het e-mailadres – wat je gekopieerd hebt uit de JSON-code – in bij "E-mailadressen opgeven" en druk op "Enter".
Zorg ervoor dat je de rol "Kijker" toevoegt voordat je op de knop "Toevoegen" klikt.
Stap 8: Google Analytics rollen

Stap 9:
Controleer of de data goed doorkomt in het dashboard.
Is dat niet het geval? Loop dan alle stappen nog even door en kijk of je iets mist.