Marit Vos
Marit Vos Online marketeer
Bericht delen:
Linkedin
  Alle berichten     Blogberichten laten schrijven?
19 april 2023 12:00
19 april 2023 12:00

Google Maps betaald vanaf 16 juli 2018

Waarom moeten we betalen voor de handige Google Maps kaarten? Wat is de reden hierachter en hoe gaan wij hiermee om in 2023?

Op 16 juli 2018 kondigde Google aan dat het van plan was om kosten in rekening te brengen voor bepaalde functies op Google Maps. Dit nieuws werd met gemengde reacties ontvangen door de gebruikers van de populaire navigatie-app.

Wat gaat er veranderen?

De wijzigingen van Google Maps hebben betrekking op bedrijven die de Maps API gebruiken om hun eigen kaarten of applicaties te maken. Vanaf 16 juli 2018 zullen deze bedrijven moeten betalen voor toegang tot bepaalde functies van de Maps API.

Deze functies omvatten onder andere de integratie van Google Maps in een website, het gebruik van de geocoding-functie (het omzetten van een adres naar een geografische locatie), en het gebruik van de Places API (het opzoeken van informatie over specifieke locaties, zoals restaurants of winkels).

Google Maps API betaald
Bron: screenshot van Google Maps Platform

Wat zijn de gevolgen?

  • Er worden (mogelijke) kosten doorberekend per domein.
  • Kosten kunnen oplopen van enkele euro's tot tientallen euro's per maand.
  • Huidige API-key kan op verzoek worden verwijderd per 1 juni.

Bedrijven die momenteel Google Maps gebruiken in hun producten voor bijvoorbeeld een dealerkaart, moeten zich bewust zijn van de kosten die in rekening gebracht kunnen worden. De kosten zijn afhankelijk van het aantal API-aanroepen dat een bedrijf doet en kunnen variëren van enkele euro’s tot tientallen euro's per maand.

Als de kaart op jouw website vaak wordt bezocht dan wordt de Google Maps API vaker aangeroepen en gaan de kosten omhoog.

Voor gebruikers van Google Maps zal er waarschijnlijk weinig veranderen. De app blijft gratis te gebruiken en biedt nog steeds toegang tot de meeste functies die het altijd al heeft gehad, zoals het vinden van de snelste route naar een bestemming en het bekijken van satellietbeelden.

Dit betekent het voor jou als klant van CM Specialist

Sinds Google heeft besloten om Google Maps voor bedrijven betaald te maken hebben wij de kosten voor onze klanten voor onze rekening genomen. We hebben besloten dat we per 1 juni 2023 hiervoor wél kosten in rekening gaan brengen als je gebruik maakt van de Google Maps kaarten.

Wil je geen maandelijkse kosten voor het onderhoud van Google Maps? Mail ons dan op support@cmspecialist.nl en laat ons weten dat je geen gebruik wilt maken van deze dienst.

Let op: de huidige API-key wordt dan per 1 juni verwijderd en vanaf dan is het beheer op eigen initiatief.

Google Maps op mobiele telefoon
Bron: afbeelding van Pexels door Ingo Joseph

Wat betekent dit voor de toekomst van Google Maps?

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe deze wijzigingen de toekomst van Google Maps zullen beïnvloeden. Het is echter wel duidelijk dat Google op zoek is naar manieren om meer geld te verdienen met zijn populaire navigatie-app. Het is mogelijk dat we in de toekomst meer wijzigingen zullen zien die de manier waarop bedrijven en gebruikers de app gebruiken beïnvloeden.

Conclusie

De wijzigingen van Google Maps met betrekking tot het betaald maken van de dienst hebben gevolgen voor bedrijven die de Maps API gebruiken, maar zullen waarschijnlijk weinig invloed hebben op gewone gebruikers van de app. Het is interessant om te zien hoe deze wijzigingen de toekomst van Google Maps zullen beïnvloeden en of we meer veranderingen kunnen verwachten in de manier waarop de app wordt gebruikt en beheerd.

Kosten per maand voor Google Maps API:

Klein

Dit pakket is gebaseerd 1.000 aanroepen maximaal per maand.

5,-
Per maand

Middel

Dit pakket is gebaseerd 10.000 aanroepen maximaal per maand.

15,-
Per maand

Groot

Dit pakket is gebaseerd 25.000 aanroepen maximaal per maand.

30,-
Per maand
Nogmaals, mocht je geen gebruik willen maken van deze betaalde dienst. Dan vragen we je om te mailen naar support@cmspecialist.nl. Mail je ons niet voor 1 juni? Dan worden de kosten in rekening gebracht en kun je maandelijks alsnog opzeggen.