CM Shop en de nieuwe btw-regels vanaf 1 juli 2021

CM Specialist heeft heel wat klanten die een webshop hebben en leveren aan consumenten buiten Nederland. Deze webshopondernemers krijgen vanaf 1 juli 2021 te maken met de nieuwe btw-regelgeving Afstandsverkopen. Meer informatie vind je in ons blog over dit onderwerp.

Wat betekent dit voor de webshopeigenaren die CM Shop gebruiken?

Boven of onder het nieuwe drempelbedrag

Als eerste zal je als webshopbeheerder moeten bepalen of je met je omzet in het buitenland boven of onder het nieuwe drempelbedrag van 10.000 euro komt. Zit je met je omzet boven dit bedrag, dan moeten er een aantal aanpassingen worden gedaan in (de beheermodule van) je webshop.

Zelf aanpassen met de nieuwe versie CM Shop 6.4.5.

Vanaf 1 juli 2021 zullen alle CM Shops beschikken over de nieuwste versie-update CM Shop 6.4.5. Je hebt hier als klant van ons een e-mail over ontvangen. Met deze nieuwe update kun je meteen aan de slag om aanpassingen door te voeren met betrekking tot de nieuwe btw-regels.

Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe je dit zelf kunt doen en waar.

Omschrijving btw-tarief

Ga naar Beheermodule: Webwinkel > Instellingen > Btw tarieven
Hier vind je de btw-tarieven, waar ook een omschrijving aan het btw-tarief kan worden toegevoegd.

Begin met het aanpassen van de regel 'btw percentage' 21%. Vul hier bij de omschrijving in 'Standaard tarief'. De 21% is afhankelijk van het land van herkomst van de webshop. Dit zal voor vrijwel alle klanten Nederland zijn waardoor het btw-tarief 21% is. (Land van herkomst is het land waar de webshop is gevestigd.)

Omschrijving btw-tarief

Btw-tarief per land

In het scherm 'Btw > wijzigen' zijn alle landen toegevoegd die als Europees land staan aangemerkt. Hier kan per land het daar geldende standaard btw-tarief worden ingevuld. Wordt dit veld niet ingevuld dan wordt het default btw-tarief getoond (in dit geval het 21% btw-tarief van Nederland).

Btw-tarief per land

Uitzonderingen

In Nederland behouden alcoholische dranken hun Nederlandse btw-tarief, ook wanneer ze naar het buitenland gaan. Door het aanmaken van een nieuwe btw-regel kunnen per land andere btw-tarieven worden gekoppeld. Bijvoorbeeld in het geval van een Nederlandse fles wijn. Het percentage van 21% wordt (alcoholische drank) doorbelast, ook als deze wordt gekocht door een consument in Duitsland. De Duitse consument betaalt 21% btw voor de fles met wijn, en 19% btw voor de bijgeleverde kurkentrekker (geen alcoholische drank).

In dit geval kan de nieuwe btw-regel worden gebruikt voor de fles wijn, de btw-regel met het standaard tarief wordt gebruikt voor de kurkentrekker.

UitzonderingenUitzonderingen extra

Artikel inclusief btw aanpassen of juist niet?

In CM Shop hebben we een keuzeoptie toegevoegd waarbij je de prijs van een artikel kunt aanpassen. Wil je dat de 'exclusief btw'-prijs nooit verandert, dan zal de prijs 'inclusief btw' per land anders getoond worden. Elk land heeft namelijk een ander standaard btw-tarief. 

Andersom kun je ook instellen dat de 'inclusief btw'-prijs van je product ongewijzigd blijft. Hierbij zal dus het artikelbedrag exclusief btw opnieuw worden berekend per land.

Deze instellingen vind je in het volgende scherm:
Beheermodule: Webwinkel > Instellingen > Btw tarieven > Instellingen

Artikel inclusief btw aanpassen of juist niet?