Marit Vos
Marit Vos Online marketeer
Bericht delen:
Linkedin
  Alle berichten     Blogberichten laten schrijven?
12 april 2022 12:20

Profiteer van gratis Google Shopping

Wat is Google Shopping en hoe je met gratis adverteren via Google Shopping meer bezoekers naar je webshop kunt krijgen.

Wat is Google shopping?

Google Shopping toont producten uit je webshop, met afbeelding en prijs, op de pagina met zoekresultaten. Google Shopping is onderdeel van de Google-zoekmachine en helpt consumenten producten te vinden in webshops. Dit kan van alles zijn: van populaire producten zoals koffiezetapparaten tot niet-alledaagse en nicheproducten, zolang ze maar geschikt zijn voor consumenten.

Er zijn twee varianten van Google Shopping: betaald en gratis. Onderstaande afbeelding laat de betaalde variant zien, op alle zoekresultaten.

Google Shopping betaald - Figuur 1: klik op de afbeelding voor een vergroting.

Je kunt echter ook gratis adverteren via Google. De gratis variant van Google Shopping toont jouw producten op de zoekresultatenpagina, maar dan onder de tab ‘Google Shopping’, vlak onder de betaalde advertenties. 

Google Shopping koffiezetapparaat - Figuur 2: klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het voordeel van Google Shopping voor webshops:

 • De consument krijgt direct een beeld van jouw product en de prijs.
 • De consument weet al waar hij naar op zoek is, waardoor jouw getoonde product aansluit op de verwachtingen die de consument heeft.
 • De drempel ligt laag. Met 1 klik of 1 touch, komt de consument op jouw webshop terecht.
 • Wanneer je kiest voor de betaalde variant van Google Shopping, wordt je product ook onder de Google-tab "Alle" zoekresultaten getoond (zie fig. 1), en valt direct op met afbeelding, productinfo en prijs. 

Google Shopping Betaald

De betaalde variant van Google Shopping is gekoppeld aan Google Ads, en werkt ongeveer net zo. Op basis van het dagbudget dat je beschikbaar stelt, en wat andere partijen bieden, komen je advertenties bovenaan in Google Shopping te staan. Het is slim om je budget zo efficiënt mogelijk in te zetten en je campagnes te blijven optimaliseren voor het beste rendement. Je kunt je hier zelf in verdiepen en het allemaal bijhouden, maar je kunt het ook overlaten aan de experts van CM Specialist. Onze kennis en expertise scheelt je namelijk tijd, en best wat energie. 

Ik wil weten of Google Shopping Betaald iets voor me is

Google Shopping Gratis

De gratis variant van Google Shopping, zegt het al. Google vertoont je product kosteloos met afbeelding en prijs op de pagina met zoekresultaten. Google zegt hier zelf echter wel over: “We kunnen niet garanderen dat uw producten worden weergegeven op Google. We zijn afhankelijk van de gegevens die u aan ons verstrekt en proberen deze te koppelen aan wat klanten zoeken.” Met andere woorden, zorg ervoor dat je producten zo goed mogelijk beoordeeld worden door Google Shopping.

Ja, ik wil Google Shopping Gratis

Google Shopping Gratis: makkelijk laten inregelen of zelf doen

Voor Google Shopping Gratis moet er wel het een en ander gedaan worden:

 • Controleren of de webshop en de producten geschikt zijn voor Google Shopping,
 • Artikelen in de webshop verbeteren indien nodig,
 • Google Merchant Center-account aanmaken,
 • Binnen Google Merchant Center verzendinstellingen inregelen,
 • Google Merchant Center valideren met de webshop,
 • XML-feed instellen in de beheermodule van de webshop,
 • Artikelen aan XML-feed koppelen; handmatig of automatisch laten doen door CM Specialist,
 • XML-feed vanuit de webshop koppelen aan Google Merchant Center,
 • XML-feed periodiek (dagelijks, wekelijks of maandelijks) automatisch laten ophalen,
 • XML-feed beoordelen en eventuele fouten en waarschuwingen direct oplossen.

Wanneer je snel wilt starten, je geen kennis van de verschillende programma’s hebt waarmee gewerkt wordt, of als je tijd wilt spenderen aan andere zaken, kunnen wij de Gratis Google Shopping voor je inregelen. Voor installatie en uitleg betaal je eenmalig 180 euro excl. btw.

Wil je dat wij naast Gratis Google Shopping ook betaalde campagnes inregelen, bijhouden, analyseren en optimaliseren? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.